fredag 14 augusti 2015

Upplevelsegrupp 9 vecka 5

10  – 14 augusti 2015
 
Flitig arbetare
Den femte veckan gjorde sitt intåg med vackert väder. Skööönt eller vad säger ni? Bättre sent än aldrig. Vi får hoppas att hösten blir varm och bjuder på ett härligt höstväder. Vi tillbringade vår dag på ”Mejeriet” eftersom det var måndag och det skulle bli gruppsamtal. Frukosten intog vi inomhus för att sen under ledning av Camilla flytta ut i solen. Bäst att passa på!
 

Ätbart eller ej?
Ny morgon och det regnar! Hur ska det gå då? Nåja, några droppar överlever vi nog. Tisdag morgon så tog vi frukosten med och åkte ut i skogen tillsammans med Gudrun som vi brukar ha keramik med. Gudrun brukar nämligen ha kurser i svamp, vad man kan äta och inte och konsekvenserna av att inta fel svamp. Regel nr 1 plocka aldrig svamp och ät som du inte är riktigt säker på att den går att äta. Vi besökte ett par ställen och man kan säga att svampen lyste med sin frånvaro. Några deltagare passade då i stället på att plocka blåbär. Inte så dumt det heller. På ställe nummer två så hittade Gudrun tillsammans med en av deltagarna några gula kantareller, blodriska och en sopp som går alldeles utmärkt att steka och äta direkt. Gudruns rekommendation till  deltagaren var att steka dom var och en för sig för att verkligen få känna smaken ordentligt på var och en. Vi avslutade dagen med att grilla lite korv innan vi for hemåt igen. Tänk er att när vi sen kom hem så kom det några droppar regn igen. VI hade i alla fall tur med vädret!
 
Där uppe på 4.de våningen...
Onsdag morgon så blev det en kort färd. Vi skulle besöka JC på AMA för att var med om en workshop.
Det hela går ut på att man innan dess har skrivit ner sina egenskaper, kunskaper och intressen för att sen utifrån det tillsammans med övriga deltagare få en mängd tips på olika yrken och yrkesområden. Carl Berglund på JC ledde det hela med assistens av Mi Tiefenthal. Carina vår arbetsförmedlare var också med.
Mi ingår precis som Carina i Samordningsteamet men är även arbetskamrat med Carl.
Kan säga att whiteboardtavlan blev alldeles full med förslag och många av dem inom områden som man inte alls hade tänkt på. Områden man sen tycker verkar intressanta och spännande kan man ju sen undersöka ytterligare för att se vad som krävs för att arbeta med det. Otroligt vad många yrken det finns egentligen. Det verkar som om deltagarna gick därifrån med en del nya tankar.
 
Filtlav
Torsdag morgon så gick färden till Sala. Vid gruvbyn så träffade vi Håkan Kling. Håkan är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Sala. Vi började vår träff med att äta frukost tillsammans. Efter frukosten gick vi en kort promenad till biotopen som ligger i området. Skylten som beskriver området var borta! Nåja, den låg på marken. Stolparna hade gett vika. Skylten fick tillsvidare flytta lite längre in och ta stöd av ett träd. Håkan berättade om de olika typerna av skyddade områden som finns och vad som gäller. I skogen tittade vi på olika träd, i den här skogen är det uteslutande lövträd, mossor och lavar tittade vi på.
Vinbärssnäcka
En och annan vinbärssnäcka hittade vi. Ibland kan det vara så fullt där så man verkligen får se upp med vart man sätter fötterna. Inga mördarsniglar såg vi här i området. När vi sett oss omkring ett tag så gick vi tillbaka till gruvbyn och började förbereda för lunchen. Det blev grillad korv och lite fläskkött. Smakade bra gjorde det.
Deltagarna tog sedan en promenad fram till receptionen för att besöka butik, muséum och handelsbod. Under tiden plockade jag ihop våra tillhörigheter och åkte sedan fram till gruvan för att hämta deltagarna. Ett snabbt toalettbesök satt inte helt fel. När vi var samlade igen så fortsatte vi resan mot Östanbäcks kloster.
Östanbäcks kloster kyrka
Där mötte oss broder Anders och broder Nils-Olov. Vid ankomsten så gick vi direkt in i kyrkan för att vara med på en av deras bönestunder. Därefter gick vi in i själva klosterbyggnaden för att tillsammans med broder Nils-Olov dricka kaffe och äta vinerbröd under det att han lågmält samtalade med oss. Vi avslutade besöket med en titt in i Ljusboden. Lite shopping blev det, tvål och ljus bl.a.
Vi sa sedan tack och hej till broder Nils-Olov och satte oss sen tillrätta i bussen för att åka hem till Västerås igen. En hel dag hade vi varit borta och det kändes nog vid hemkomsten.


En vecka har gått och fort har den passerat! Det låter som om vi kommer att få fortsatt fint väder. Riktigt härligt!

Trevlig helg!
 

Gret-Lis