lördag 29 augusti 2015

Upplevelsegrupp 9 vecka 7

24  – 28 augusti 2015

En annan grupp...
Den sjunde veckans första dag – det är måndag morgon. Vädret helt ok. Vi skulle som vanligt tillbringa dagen i ”Mejeriet”. Camilla var med naturligtvis eftersom det ju är hon som tar hand om gruppen under gruppsamtalet. Efter frukosten så förflyttade sig gruppen till ”orangeriet” som vi får använda. Det blir ju inne men ändå ute på något sätt. Nästa vecka är det sista tillfället som gruppsamtalet kommer att äga rum för den här gruppen.

Bruno
Tisdag morgon så åkte vi till Frössåkers Brygga. Ett fint ställe att besöka. Det var inte öppet för aktiviteter då men på ett anslag kunde man läsa att det är öppet tisdag – söndag mellan kl. 12 – 19. Då finns det personal där och visar på olika saker man kan göra. Den första vi mötte vid ankomsten var Bruno, jag tror han heter så, en hund som ligger och tittar på alla besökare som kommer. Verkar vara snällheten själv.
Vy från vikingaskeppet
Vi dukade upp frukosten på ett av de bord som fanns där. Parkeringen var alldeles nära så det var väldigt bekvämt och bra. 
Efter frukosten tittade vi runt nere kring alla byggnader och båtar som finns där nere. Vi lyckades också gå ombord på det stora vikingaskeppet som ligger där. Vi tog en promenad upp till det café/restaurang som låg uppe på höjden. Där kunde vi också gå in och titta. Personal höll på att fixa med någon form av förtäring i köket. En mycket fin och annorlunda interiör är det. Vi gick så tillbaka till våran bil och körde tillbaka in mot Västerås igen.


Martin
Samarbete som leder till eld
Onsdag morgon så träffade vi Martin Klenz från Skogsstyrelsens kontor i Sala nere vid stationen. Martin arbetar som skogskonsulent och har i botten en utbildning som biolog. Han slog följe med oss ut till Björnön. Vi packade ihop de saker som vi behövde ha med oss och började vår vandring till en av grillplatserna som finns. Vi började med kaffe och under tiden så började Martin att presentera sig och berätta, först lite om en del av det som han arbetar med i Skogsstyrelsen för att sen gå in på temat överlevnad som det skulle komma att handla om. Martin har utbildat sig i överlevnad och naturligtvis själv provat på hur det är att klara sig i naturen utan i princip ingenting. 3333 vet ni vad det är? Det handlar om minuter, timmar, dagar och veckor! Fundera på de ni! 
Te på Älgört
Vi fick lära oss om olika växter som man kan äta av om man skulle behöva, knep för att snabbt och enkelt göra upp eld och koka te på växter. Intresset för det Martin lärde ut var stort och en del frågor dök upp förstås. Det var ett bra samarbete när det gällde att göra upp eld. Det kom några andra besökare och dom skulle också grilla. Det tog bra mycket längre tid för dem att få igång en eld med kol som bränsle än det gjorde för oss med ved och tändstål.
Ett stort tack till Martin från mig och deltagarna. Dagen blev toppen trots att det var en gråmulen dag.

Bra kompisar!
Glo lagom!
Torsdag morgon, dags att besöka ett nytt ställe. Vi åkte en bit utanför stan för att hälsa på, på en gård med en massa olika djur. Det hade spåtts att det skulle bli regn men vi slapp det. Solen sken faktiskt. Frukosten intog vi inomhus. Visst skulle vi kunnat äta ute men det blev enklast så här. Vi gick sedan runt bland djuren och det fanns allt från marsvin till lamadjur. I och med att vi hade sällskap så kunde deltagarna gå in till djuren och komma riktigt nära. Ibland uppstod en viss tveksamhet men med tryggt sällskap så gick det jätte bra. 

Lilla Stumpan?
Vi hade en riktigt trevlig dag bland alla djur och tycke uppstod mellan en deltagare och en liten kanin som troligtvis kommer att få ett nytt hem under kommande vecka. En liten hona som jag döpte till Stumpan! Kanske det blir något annat det får vi väl höra hoppas jag. Lätt att säga lilla Stumpan tycker jag.
Det blev dags att avsluta vårt besök på gården, ett stort tack säger vi.



Den här veckan, näst sista, är till enda! Vi hinner med en hel del tycker jag. Hoppas nu ni får en skön helg och att vi ses på måndag morgon igen.


Gret-Lis