17
– 21 augusti 2015
Vy från "Mejeriet" |
Väder, väder, väder…tänk att det
varma och vackra vädret håller i sig.
Måndag morgon och frukost innan det
som vanligt skulle bli gruppsamtal med Camilla.
Vi har sådan tur att vi kan sitta
inne men ändå ute på ett sätt. Finns en inglasad del i slutet på ett av husen
på tomten som vi får använda. Solen sken vackert men lite kyliga vindar på
förmiddagen gjorde att man valde den platsen i stället för att sitta helt ute i
det fria.
Ny k(tj)är(ad) kolargubbe |
Tisdag morgon åkte vi till Himmeta
och kolmileplatsen. Vi tog vägen genom Rabobäcksdalen som nästan är ett måste.
Alla boende där lägger ner otroligt mycket omsorg på sina tomter och den
omkringliggande miljön. När vi anlände till vårt mål så kom Kjell och Robert
och mötte oss och hjälpte till att transportera vår packning. Det blir ju en
del när vi ska äta frukost och sedan också äta kolbullelunch.
Väl på plats så dukade vi fram
frukosten. Smakade gott, vi hade ju åkt en bit. Den som väntar… ja ni vet!
Kjell och Robert berättade allt de
kunde om kolning och kolmileplatsen. Ett besök gjordes också vid den ståtliga
tallen och det med en gissning på hur hög den kunde tänkas vara. Några av
deltagarna tog också tillfället i akt och lyckades plocka ihop lite svamp och
sedan fylla på blåbärsförrådet.
Kolbullar med lingonsylt |
Det blev så dags att börja steka
kolbullar. Elden som redan var igång när vi anlände hade värmt upp pannan
ordentligt. Det händer ju att jag får göra lite olika sorters smet beroende på
allergier eller av andra orsaker. Den här gången hade vi två sorter med oss. En
traditionell och en med glutenfritt mjöl. Blev riktigt bra de också tack vare
bra vägledning när det gällde inköp av bra glutenfritt mjöl. Man ska fråga dom
som kan! Till kolbullarna är ju ett måste lingonsylt förstås.
Innan vi fick åka så var vi ju tvungna
att skriva i gästboken. Det fylls på hela tiden.
Eventuellt så kommer man i höst att
göra i ordning en mila, troligtvis då i format mindre. Hoppas att det blir så
för då blir ju platsen ännu mer besöksvärd.
Ett stort tack till Kjell och
Robert även för den här gången!
Glaserat! |
På onsdagen var det dags att åka
till Norrberga och Gudrun. Glaseringsdags av vår keramik som nu var bränd
första gången. Frukosten åt vi ute i trädgården i strålande sol. Glaseringen
fick vi dock klara av inomhus. Återigen det mest rörande tillfället för
gruppen. Rörande i den bemärkelsen att alla färger som vi vill använda måste
röras om ordentligt. Färgpulvret lägger sig nämligen ganska fort på botten. Om
man inte gör det ordentligt så blir det inte den där blanka glasytan som man
vill ha. Som alltid är det väldigt spännande att sen få se slutresultatet. En
förändring blir det garanterat.
Tack Gudrun för vägledningen under
de gånger som vi träffats och fått lära oss lite nytt.
Östra Holmen nästa! |
Torsdag morgon, ja inte morgon utan
förmiddag, för det hade det hunnit bli när vi träffades den här dagen.
Vi möttes vid stationen kl. 10.45
och en del hade valt att ta sig direkt till hamnen. Vi skulle ta Elba båten ut
till Östra Holmen. Vi sköt lite på starten den här dagen eftersom återfärden
inte kunde ske förrän ca 14.30 så det skulle nog bli en tillräckligt lång dag
ändå. Den här gången blev det en lätt packning eftersom jag beställt vårt fika
hos Irmeli, som är ansvarig för verksamheten ute på Östra Holmen. Det kändes
riktigt lyxigt att komma dit och få kaffe, te eller annan dryck och en rejäl
räkmacka. Smakade toppen i solskenet.
Romantik på ön |
När vi fikat klart så gick vi alla
på en promenad runt naturstigen som är på dryga 2 km. In bland träd och grönska
så blev det lite mörkare och fuktigare miljö vilket gjorde att en del fick en
hel del myggbett. Det kliade en hel del kan jag förstå. Jag som annars brukar
vara ordentligt utsatt klarade mig riktigt bra. Kanske det berodde på att det
fanns andra som gick före och var riktigt smaskiga!
Aj, aj, aj - vad det kliar! |
När vi hade gått vår
promenad så var det nästan en timma till förfogande att njuta av solen, äta en
glass eller dricka något.
Båten kom enligt tidtabellen och
tog ca 35 minuter så vi var tillbaka i hamnen strax efter klockan 15. Det var
en hel del resenärer både på morgonen och hem igen. Synd att efter vad jag hört
så går sista båtturerna nu på söndag, speciellt eftersom vi har fått sådan
fantastisk augusti.
Kent Norstedt |
Frukosten kom fram och under det
att vi fikade så presenterade sig Kent och började berätta om vilt i olika
former.
Mycket kom att handla om älgen och
vad den tycker om att äta, vilka skador den kan göra, vad kon lär sina kalvar
m.m.
Älg meny! |
Kent hade gjort i ordning en liten
tipspromenad med älgen i fokus. När vi kom tillbaka efter tipsrundan dukade Kent
upp en buffé av det som älgen tycker om att äta och då gällde det att rangordna
växterna efter popularitet. En kort promenad in i skogen blev det för att titta
på vad älgen ätit av och hur man ser om det varit älg eller rådjur.
Ett dopp kanske? |
Vi åkte sedan fram till vattnet och
där skulle också resultatet av tipspromenaden gås igenom fråga för fråga. Ett
otroligt bra resultat blev det. En del hade kanske kunskaper med sig från
skolan och en del hade lärt sig på annat sätt, bl.a. genom besöket på Gårdsjö
Älgpark som vi gjorde innan sommaruppehållet.
Ett stort tack till Kent för en
lärorik och uppskattad dag.
Jo ni har läst rätt. Det blev
faktiskt fem dagar den här veckan. Hade det bara varit fyra så hade vi missat
en massa viltkunskaper. Hur som helst, nu är den sjätte veckan slut och vi får hoppas
att det fina vädret håller i sig även under helgen.
Vi ses på måndag igen vid ”Mejeriet”!
Gret-Lis