lördag 22 augusti 2015

Upplevelsegrupp 9 vecka 6

17  – 21 augusti 2015

Vy från "Mejeriet"
Väder, väder, väder…tänk att det varma och vackra vädret håller i sig.
Måndag morgon och frukost innan det som vanligt skulle bli gruppsamtal med Camilla.
Vi har sådan tur att vi kan sitta inne men ändå ute på ett sätt. Finns en inglasad del i slutet på ett av husen på tomten som vi får använda. Solen sken vackert men lite kyliga vindar på förmiddagen gjorde att man valde den platsen i stället för att sitta helt ute i det fria.

Ny k(tj)är(ad) kolargubbe
Tisdag morgon åkte vi till Himmeta och kolmileplatsen. Vi tog vägen genom Rabobäcksdalen som nästan är ett måste. Alla boende där lägger ner otroligt mycket omsorg på sina tomter och den omkringliggande miljön. När vi anlände till vårt mål så kom Kjell och Robert och mötte oss och hjälpte till att transportera vår packning. Det blir ju en del när vi ska äta frukost och sedan också äta kolbullelunch.
Väl på plats så dukade vi fram frukosten. Smakade gott, vi hade ju åkt en bit. Den som väntar… ja ni vet!
Kjell och Robert berättade allt de kunde om kolning och kolmileplatsen. Ett besök gjordes också vid den ståtliga tallen och det med en gissning på hur hög den kunde tänkas vara. Några av deltagarna tog också tillfället i akt och lyckades plocka ihop lite svamp och sedan fylla på blåbärsförrådet.
Kolbullar med lingonsylt
Det blev så dags att börja steka kolbullar. Elden som redan var igång när vi anlände hade värmt upp pannan ordentligt. Det händer ju att jag får göra lite olika sorters smet beroende på allergier eller av andra orsaker. Den här gången hade vi två sorter med oss. En traditionell och en med glutenfritt mjöl. Blev riktigt bra de också tack vare bra vägledning när det gällde inköp av bra glutenfritt mjöl. Man ska fråga dom som kan! Till kolbullarna är ju ett måste lingonsylt förstås.
Innan vi fick åka så var vi ju tvungna att skriva i gästboken. Det fylls på hela tiden.
Eventuellt så kommer man i höst att göra i ordning en mila, troligtvis då i format mindre. Hoppas att det blir så för då blir ju platsen ännu mer besöksvärd.
Ett stort tack till Kjell och Robert även för den här gången!

Glaserat!
På onsdagen var det dags att åka till Norrberga och Gudrun. Glaseringsdags av vår keramik som nu var bränd första gången. Frukosten åt vi ute i trädgården i strålande sol. Glaseringen fick vi dock klara av inomhus. Återigen det mest rörande tillfället för gruppen. Rörande i den bemärkelsen att alla färger som vi vill använda måste röras om ordentligt. Färgpulvret lägger sig nämligen ganska fort på botten. Om man inte gör det ordentligt så blir det inte den där blanka glasytan som man vill ha. Som alltid är det väldigt spännande att sen få se slutresultatet. En förändring blir det garanterat.
Tack Gudrun för vägledningen under de gånger som vi träffats och fått lära oss lite nytt.

Östra Holmen nästa!
Torsdag morgon, ja inte morgon utan förmiddag, för det hade det hunnit bli när vi träffades den här dagen.
Vi möttes vid stationen kl. 10.45 och en del hade valt att ta sig direkt till hamnen. Vi skulle ta Elba båten ut till Östra Holmen. Vi sköt lite på starten den här dagen eftersom återfärden inte kunde ske förrän ca 14.30 så det skulle nog bli en tillräckligt lång dag ändå. Den här gången blev det en lätt packning eftersom jag beställt vårt fika hos Irmeli, som är ansvarig för verksamheten ute på Östra Holmen. Det kändes riktigt lyxigt att komma dit och få kaffe, te eller annan dryck och en rejäl räkmacka. Smakade toppen i solskenet.
Romantik på ön
När vi fikat klart så gick vi alla på en promenad runt naturstigen som är på dryga 2 km. In bland träd och grönska så blev det lite mörkare och fuktigare miljö vilket gjorde att en del fick en hel del myggbett. Det kliade en hel del kan jag förstå. Jag som annars brukar vara ordentligt utsatt klarade mig riktigt bra. Kanske det berodde på att det fanns andra som gick före och var riktigt smaskiga! 
Aj, aj, aj - vad det kliar!
När vi hade gått vår promenad så var det nästan en timma till förfogande att njuta av solen, äta en glass eller dricka något.
Båten kom enligt tidtabellen och tog ca 35 minuter så vi var tillbaka i hamnen strax efter klockan 15. Det var en hel del resenärer både på morgonen och hem igen. Synd att efter vad jag hört så går sista båtturerna nu på söndag, speciellt eftersom vi har fått sådan fantastisk augusti.


Kent Norstedt
Fredag morgon tog vi med oss frukosten och åkte en bit mot Sala, vid Gunsta svängde vi av. Alldeles framför oss bakom ett damm moln åkte en av Skogsstyrelsens bilar. Vid ankomsten till den platsen vi skulle till fick vi träffa Kent Norstedt som är skogskonsulent på Skogsstyrelsens kontor i Sala.

Frukosten kom fram och under det att vi fikade så presenterade sig Kent och började berätta om vilt i olika former.
Mycket kom att handla om älgen och vad den tycker om att äta, vilka skador den kan göra, vad kon lär sina kalvar m.m.
Älg meny!
Kent hade gjort i ordning en liten tipspromenad med älgen i fokus. När vi kom tillbaka efter tipsrundan dukade Kent upp en buffé av det som älgen tycker om att äta och då gällde det att rangordna växterna efter popularitet. En kort promenad in i skogen blev det för att titta på vad älgen ätit av och hur man ser om det varit älg eller rådjur.
Ett dopp kanske?
Vi åkte sedan fram till vattnet och där skulle också resultatet av tipspromenaden gås igenom fråga för fråga. Ett otroligt bra resultat blev det. En del hade kanske kunskaper med sig från skolan och en del hade lärt sig på annat sätt, bl.a. genom besöket på Gårdsjö Älgpark som vi gjorde innan sommaruppehållet.
Ett stort tack till Kent för en lärorik och uppskattad dag.

Jo ni har läst rätt. Det blev faktiskt fem dagar den här veckan. Hade det bara varit fyra så hade vi missat en massa viltkunskaper. Hur som helst, nu är den sjätte veckan slut och vi får hoppas att det fina vädret håller i sig även under helgen.
Vi ses på måndag igen vid ”Mejeriet”!


Gret-Lis